2017-07-21
„ A hamvaiból többször újjáépült város”
Július 13 – 15. között tanácskoztak Gyöngyösön a Város – és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVI. Országos Találkozón és Szakmai Konferenciáján az ország városszépítő és városvédő egyesületeinek vezetői, tagjai. A konferencia „ A ha

Csütörtök délután a tagszervezetek képviselői részére közgyűléssel kezdődött a program, míg a többiek a város nevezetességeit nézhették meg egy városnéző séta során, amelyet egy helyi történész vezetett. Majd 17 órakor az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Campusán a megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a három napos program. A megjelenteket a házigazda egyesület elnök asszonya Báryné Dr. Gál Edit üdvözölte. Majd a társszervező Campus igazgatója dr. Bujdosó Zoltán, Gyöngyös város polgármestere Hiesz György és a Hungaria Nostra elnöke Ráday Mihály mondott köszöntőt. Ezt követően két előadást hallgathattak meg a vendégek a gyöngyösi tűzvész hatásáról és az építésjog változásairól. Közös vacsorával fejeződött be az első nap programja.

Pénteken délelőtt a szakmai konferenciával folytatódott a rendezvény, amelyen többféle témában hallgathattak meg előadásokat a résztvevők. A város újjáépítése, a Szent Bertalan templom elpusztult toronysisakjának rekonstrukciója, a Településképi Arculati Kézikönyv, a mátrai turizmus, a hungarikumok, értékmentő és értékteremtő közösségek, a gyöngyösi zsidó temető egyaránt szerepet kapott az előadások témái között. Az ebédet követően a szekcióülésekkel folytatódott a tanácskozás. Három szekcióban várták a jelenlévőket: Képző – és Iparművészeti, Értéktár és Ifjúsági szekció. A szombathelyi egyesület az ifjúsági szekcióban képviseltette magát öt fővel, hiszen a találkozót megelőzően városunk adott otthont az Országos Ifjúsági Örökségvédő tábornak. A szekció ülésen a táborvezető Pinczésné Kiss Klára és a szombathelyi egyesület elnöke Bődi Lívia is beszámolót tartott, összegezve az egy hetes tábor történéseit. Az ajánlások elkészítése után a szekcióelnökök ismertették ezeket a konferencia résztvevőivel, ezen ajánlások elfogadásra kerültek, majd sajtótájékoztató következett.

Lélegzetvételnyi szünet után a rendezvény legfelemelőbb része következett.  A Mátra Múzeum aulájában megtartott záróünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Latorczai Csaba, társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár.

A jubiláló egyesületek köszöntése után a Podmaniczky - díjak átadása kapott főszerepet. Az idén tizenhat díjat adtak át, és meglepően sok, hét építész kapta meg a rangos elismerést. A Podmaniczky-díjat a Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) adományozza mindazon magánszemélyeknek és közösségeknek, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek megismertetése, védelme érdekében.

A Podmaniczky-érem Kő Pál szobrászművész alkotása. A bronzplakett előlapján Podmaniczky Frigyes báró látható, hátoldalán városvédő Pallasz Athéné.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület részére örömteli esemény volt a díjátadó, hiszen egyesületünk örökös elnökségi tagja Rónai Károly építészmérnök is a díjazottak között volt.

„Rónai Károly diplomájának 1964-ben történt megszerzése óta él és dolgozik Vas megyében, Szombathelyen. Sokoldalú alkotó, aki a közösségért végzett munkából is kiveszi a részét. A Szombathelyi Szépítő Egyesületnek több évtizede tagja, 1996 - 2000 között ügyvezető igazgatója, 2015-től pedig örökös elnökségi tagja. A mai napig aktívan részt vesz a város és az egyesület életében, javaslatait, véleményezését nagy tisztelettel fogadják. Alapítása óta tagja a Magyar Építész Kamarának. Rónai Károly munkái Szombathely és Vas megye építészeti örökségének értékes elemei, egy feltűnés nélkül, de kitartó igényességgel és türelemmel alkotó építőművész produktumai.” – idézve a munkásságát bemutató rövid összefoglalót.

Szombathelyen magánszemély még nem kapott Podmaniczky - díjat, így különösen megtisztelő városunknak és egyesületnek is a kitüntetés.

És itt még mindig Szombathelyé volt a főszerep, hiszen az egyesület elnökének szívélyes invitálását követően egy Szombathelyet bemutató kisfilm lejátszása következett, azon okból, hogy a jövő évi rendezvény házigazdája Szombathely városa és a Szombathelyi Szépítő Egyesület lesz. Ennek szellemében a Gyöngyös város polgármestere Hiesz György adta át a vándorbotot a jövő évi házigazda város alpolgármesterének Koczka Tibornak.  A gyöngyösi egyesület elnök asszonya pedig  a szombathelyi egyesület elnök asszonyának Bődi Líviának a vándorbothoz tartozó hozománylevelet. Szombathely városa a jövő évi találkozóig lesz őrzője ezen ereklyéknek, amikor majd a hagyományokhoz híven továbbadja a következő rendező város, Debrecen képviselőinek.

A vándorbot és a vándorlevél átadása után Gyöngyös város polgármestere Hiesz György mondta el beszédét, majd egy jó hangulatú vacsora koronázta meg az estét.

Koczka Tibor alpolgármester úr a helyszínen gratulált Rónai Károlynak az elismeréshez.

A szombati napon kirándulások adták a programot, majd élményekkel telve mindenki hazafelé vette az irányt.  Bődi Lívia

További híreink
 
Különleges ajándékkal gazdagítja a térséget 10 éves születésnapja alkalmából az EFFIX-Marketing csapata. Sopron, a Fertő-táj és a Hanság legendáit, élővilágát álmodták a hagyományos magyar kártya lapjaira.
 
9. alkalommal rendezték meg az Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló-, és Duóversenyt.
 
A 2017-es évet az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította. A gazdag, értékes elemekből álló programsorozat a költő születésnapjához kapcsolódó naptári évvel nem ér véget, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyéniségének emléké
Hírek
 
Különleges ajándékkal gazdagítja a térséget 10 éves születésnapja alkalmából az EFFIX-Marketing csapata. Sopron, a Fertő-táj és a Hanság legendáit, élővilágát álmodták a hagyományos magyar kártya lapjaira.
 
9. alkalommal rendezték meg az Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló-, és Duóversenyt.
referenciák
90 ÉVES A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG
 
Élj kisebb lábon!
 
West Pannon Audiovizuális Klaszter
1 régió, 3 megye, 30 televízió, 1000000 néző!
© 2017 regio1.hu Minden jog fenntartva.