2017-07-10
Örökségvédők
Múlt héten szombaton a déli harangszó megkondulásával egy időben az örökségvédő tábor dolgozó fiataljai utolsó ecsetvonásaikat végezték az Aranyhíd Nevelési – Oktatási Integrációs Központ szépen kidolgozott, míves kerítésén.

A fiatalok, akik először – néhányan többedszer vesznek részt a táborban, már tudják, hogy másokon segíteni mindig jó dolog. Nemcsak a másik embert teszik boldoggá, hanem ők is boldogabbá válnak azáltal, hogy két kezük munkája megmarad az utókor számára. Ezért is dolgoztak lelkesen egy héten keresztül a városvédő ifjak Szombathelyen. A Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 25 évvel ezelőtt hívta életre az Országos Ifjúsági Örökségvédő Tábort, amelyen azon fiatalok vehetnek részt, akik a szövetség pályázatán eredményesen szerepeltek. A 12-18 éves fiatalok pályázati úton kapnak lehetőséget arra, hogy két kezük munkájával is kipróbálhassák: valóban tudnak tenni az épített és természeti környezet védelméért.

A tábor megálmodója és vezetője Pinczésné Kiss Klára volt. A jubileumi tábornak Szombathely városa adott helyet, szervezője a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke Bődi Lívia volt, támogatója SZMJV Önkormányzata. A fiatalok és kísérőik egy héten keresztül élvezték a szombathelyiek vendégszeretetét.

A táborban a délelőttök munkával teltek, délután pedig változatos programot állítottak össze a szervezők a fiataloknak. Hétfőn délután a városházán dr. Puskás Tivadar polgármester úr köszöntötte a fiatalokat és ajándékba „Szombathely a segítés városa” feliratú tollakat adott ajándékba a csapat tagjainak. A találkozót követően városnéző sétán járták végig a fiatalok Szombathely látványosságait Orbán Róbert vezetésével.

A keddi napon Kőszeg városába utazott el a csapat, ahol Kőszegfalviné Pajor Klára mesélt sok érdekességet az érdeklődőknek. A visszafelé úton Velem, Novákfalva érintésével érkezett vissza a társaság Szombathelyre.

Szerdán a kámoni arborétum megtekintése villanyozta fel a fiatalokat, hiszen a sok érdekes növény mindenki figyelmét felkeltette. Rövid látogatást tettek a fiatalok a tűzoltóságon, ahol egy riasztás részesei is lehettek. A látogatás után a helytörténet sem maradhatott el. Csütörtökön Spiegler Tibor a Berzsenyi Könyvtárba várta a csapatot, ahol az „Ezt találtam a fiókban” és Barangolók című előadás keretén belül szerezhetek hasznos információkat a fiatalok. Nagyon fontos volt a figyelem, hiszen az esti totókban mindig az aznap látottak, hallottak kapták a főszerepet.

Pénteken délelőtt meglátogatta a táborosokat Ráday Mihály a Város - és Faluvédők Szövetségének elnöke, felesége Ruttka Andrea és Széphegyi László a szövetség alelnöke. A közösen elfogyasztott ebéd után a levéltárban folytatódott a program, ahol dr. Melega Miklós vezetésével nézték meg a „Szombathely mindenkép(p)en” című kiállítást.  Innen indultak a csapatok a megadott helyszínekre, hogy teljesítsék a vetélkedő feladatait. Visszatérve a kollégiumba egy kötetlen beszélgetés keretén belül Ráday Mihály gondolatait is meghallgathatták a fiatalok. Elnök úr és alelnök úr itt adta át a szövetség pályázatán nyert fiataloknak az ajándékot, amit a budapesti díjátadón nem tudtak átvenni.

Szombat délelőtt még munkával folytatódott, dél környékén történt meg az utolsó ecsetvonás, mindenki nagy örömére és elégedettségére. Délután a fiatalok vizi biciklizéssel töltötték a szabadprogram egy részét, majd visszatérve a szállásra megkezdődött a készülődés a táborzárásra. Az előzőleg megbeszéltek szerint mindenkinek egy előadást kellett bemutatniuk a hét eseményeiből, valamint elő kellett adniuk a csapat indulót. A joghurtetető és almaléitató versennyel véget ért a vetélkedő. Ezt követően a zsűri – aki egész héten pontozta a csapatokat - az esti produkciókat is értékelve, meghozta végleges döntését a csapatok helyezését illetően.

Az eredményhirdetés után a Város - és Faluvédők Szövetsége részéről a táborvezető Pinczésné Kiss Klára Ráday Mihály Városvédőbeszédek című könyvével ajándékozta meg a szombathelyi egyesület elnökét.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke is megköszönte a fiataloknak az egész heti kitartó munkát, majd minden táborozónak és kísérőnek egy ajándékcsomaggal és könyvvel kedveskedett. Vasárnap reggel a búcsúzkodás következett, hiszen ki autóval, ki vonattal, de mindenki hazafelé vette az útirányt. Nagy megtiszteltetés volt városunknak és egyesületünknek is, hogy a negyedszázados tábornak Szombathely adhatott helyet.

A városszépítők legközelebbi programja a Város - és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) XXXVI. Országos Találkozója és Szakmai Konferenciája Gyöngyösön.

Bődi Lívia

További híreink
 
Verses karácsonyi dalokkal köszöntötte a Képeslevelezőlap-gyűjtők Dalköre a Bogáti Idősek otthonának lakóit december 19-én délután. 
 
Interneten rendeltem agy telebízót, amelyet futár az ígért határidőben le is szállított. A lakásom előterében a csomagot átvettem, az utánvét összegét kifizettem.  Az öt órával későbbi ...
 
Átadás előtt megszépült a Berzsenyi tér
Hírek
 
Verses karácsonyi dalokkal köszöntötte a Képeslevelezőlap-gyűjtők Dalköre a Bogáti Idősek otthonának lakóit december 19-én délután. 
 
Interneten rendeltem agy telebízót, amelyet futár az ígért határidőben le is szállított. A lakásom előterében a csomagot átvettem, az utánvét összegét kifizettem.  Az öt órával későbbi ...
referenciák
EYOF magazin 2017.07.21.
 
90 ÉVES A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG
 
West Pannon Audiovizuális Klaszter
1 régió, 3 megye, 30 televízió, 1000000 néző!
© 2017 regio1.hu Minden jog fenntartva.