2017-12-12
„Szombathely a Segítés Városa”program a Kanizsai Dorottya Gimnázium Természettudományos Laborjában
December 7-én a „Szombathely a Segítés Városa” projekt keretében zajlott egész napos elsősegélynyújtó és újraélesztési gyakorlat a gimnázium Természettudományos Laborjában.

Az osztályok és tanáraik tanóránként váltották egymást a helyszínen.Horváth Balázs és Horváth Antal mentőtisztek koordinálták a programot. Prezentációval, gyakorlati bemutatóval ismertették a helyzet élettani hátterét. Elmondták, hogy egy váratlan szituációbanhirtelen szívmegállás esetén mit tehetünk, hogy a túlélés esélye a lehető legnagyobb legyen.

És hogy milyen volt ez a résztvevők szemszögéből?  Nézzük csak!Érdekes, (tanulságos) és legfőképpen nagyon hasznos bemutatón vehettünk részt – a Természettudományos Laborban. Újraélesztési gyakorlatot mutatott be nekünk Horváth Balázs és Horváth Antal mentőtiszt.

Az előadás elején egy prezentációt láthattunk. Három rövid videót vetítettek le. Az elsőben egy csapat középkorú és idősödő férfi kosarazott. Láttuk, ahogy az egyik személy megtámaszkodik a térdén, majd a következő pillanatban összeesik. Leállt a szíve. Szerencsére a társai azonnal a segítségére siettek. A következő videó egy focimeccsen készült – pár játékos és a játékvezető éppen vitatkozott valamin, amikor a háttérben egy focista minden látható előjel nélkül összeesett. A többiek rögtön köré gyűltek és a mentősök is ott termettek. Az utolsó felvételen pedig egy mindössze kilenc éves kislány volt látható, aki – mint a másik két személy az előző videókban – váratlanul összeesett. A szülei azonnal segítséget hívtak. Hála az égnek és a gyors segítségnek, ezt a három embert sikerült megmenteni és rövidesen felépültek.A szívmegállás sajnos bárkivel, bárhol, bármikor megtörténhet, ráadásul teljesen váratlanul, nem lehet rá számítani. Akaratlanul is átfutott a fejemen az gondolat, hogy mi lenne, ha tanúja lennék egy ilyen esetnek, vagy ha a szívmegállás egy ismerősömmel történne meg. Hiszen – ahogy megtudtuk – nagyrészt otthon következik be, családtagok között. Mit kellene tennem, hogyan segíthetnék?A mentősök elmondták a segítségnyújtás lépéseit: először is ellenőrizzük, hogy a hely, ahol a sérült fekszik, biztonságos-e; ha a személy nem reagál sem megszólításra, sem enyhe megrázásra, kiáltsunk segítségért.

Az élet alapja a vérkeringés, ennek pedig a légzés az egyik alapfeltétele. Tehát, ha a beteg nem lélegzik, azonnal hívjuk a 112-t, mi pedig biztosítsuk a légutak átjárhatóságát. Fontos, hogy az eszméletét vesztett személyt stabil oldalfekvésbe helyezzük. Ezt a mentősök szakszerű mozdulatokkal be is mutatták az egyik osztálytársunkon.Ezután megtanították, hogyan kell az újraélesztés folyamatát végezni – 30 mellkaskompresszió és 2 befújás: hogyan kell kinyújtott karral egyik kezünket a másikra kulcsolni, valamint hogyan kell hátrahajtani a sérült fejét a lélegeztetéshez. A gyakorlóbábu fölé hajolva az jutott eszembe, hogy akár olyan helyzetbe is kerülhetek, ahol a szeretteim közül kell valakin ezt alkalmaznom – ez a gondolat kicsit megrémisztett, és szívemből remélem, hogy nem fog ilyen előfordulni.Továbbá megmutatták a fél automata defibrillátor működését. Ezt az életmentő szerkezetet nagyon egyszerű kezelni, hogy bárki tudja használni, amikor szükség van rá. Úgy hallottuk, van esély rá, hogy iskolánk is kap egy gépet az elkövetkezendő időkben. A zöld-fehér nemzetközi jelzés megmutatja, hogy a közelben hol található ilyen készülék.

Megemlítettek egy letölthető „Szív City” nevű mobilapplikációt is, amelynek lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén értesítést kapnak, hogy hol zajlik újraélesztés, így a mentők kiérkezése előtt segédkezhetnek az életmentésben. Az újraélesztést ugyanis folyamatosan kell végezni, ez viszont hamar kifárasztja az embert, ezért jó, ha több segítő is van mellettük. A mentőtisztektől megtudtuk, hogy az életmentés csak akkor lehet sikeres, ha már azelőtt megkezdődik az újraélesztés, mielőtt a mentősök kiérkeznének - hiszen ez hosszú percekbe telhet.

Az óra végén a mentőtiszt megkérte a jelenlévőket, hogy le- vagy felfelé tartott hüvelykujjal jelezzük, mennyire találtuk hasznosnak az ott eltöltött időt. Körbenéztem a csoporton, és úgy láttam, mindannyian ugyanazon a véleményen vagyunk: 100%-ban hasznosnak értékeltük az órát.

Szabadi Emma 9. K 

További híreink
 
9. alkalommal rendezték meg az Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló-, és Duóversenyt.
 
A 2017-es évet az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította. A gazdag, értékes elemekből álló programsorozat a költő születésnapjához kapcsolódó naptári évvel nem ér véget, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyéniségének emléké
 
Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a Body Kiállítást, valamint látogatást tettek a Magyar Természettudományi Múzeumban.
Hírek
 
9. alkalommal rendezték meg az Országos Maros Gábor Ütőhangszeres Szóló-, és Duóversenyt.
 
A 2017-es évet az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította. A gazdag, értékes elemekből álló programsorozat a költő születésnapjához kapcsolódó naptári évvel nem ér véget, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyéniségének emléké
referenciák
12 település rekultivációs programja
 
EYOF magazin 2017.07.21.
 
West Pannon Audiovizuális Klaszter
1 régió, 3 megye, 30 televízió, 1000000 néző!
© 2017 regio1.hu Minden jog fenntartva.